Founders of ska bouwen dansbaar feestje in Doornroosje

Gelukkig touren de heren van de legendarische ska band The Skatalites nog met enige regelmaat de wereld over voor succesvolle shows op diverse festival- en clubpodia. In dat kader doen ze zo nu en dan ook ons land aan. Deze befaamde Jamaicaanse formatie mag terecht beschouwd worden als één van de grondleggers van de ska. Bezig aan een grote Europese tournee bouwen ze vanavond samen met een gretig dansend publiek een lekker ska, rocksteady en reggaefeestje in een uitverkochte zaal van poppodium Doornroosje in Nijmegen.

The Skatalites

Als The Skatalites onder luid gejuich het podium betreden beginnen zij de set van vanavond onder meer met Music Is My Occupation en James Bond. Daarmee keren zij terug naar de begintijd van de band want deze nummers behoren tot het oude Studio One werk. Op dit befaamde in Kingston, Jamaica gevestigde label fungeerden de originele Skatalites in de jaren ’60 als begeleidingsband en maakten in die tijd onder meer opnames met Bob Marley en Prince Buster. The Skatalites mogen dan ook met recht tot de pioniers van de ska en daarmee van de reggae gerekend worden.

The SkatalitesThe Skatalites

Van meet af weten The Skatalites een prettig en dansbaar sfeertje neer te zetten en een groot gedeelte van het publiek aan het swingen te krijgen op nummers als Latin Goes Ska en klassiekers als Guns Of Navarone, A Message To You Rudy en het geweldige Rock Fort Rock waarin het pompende hart van de band, gevormd door de ervaren Jamaicaanse ritmesectie bestaande uit Trevor “Sparrow” Thompson op drums en bassist Val Douglas, ruim baan krijgen en de ska-trein op een snelle, aangename en voor dit genre typerende snelheid houden.

The SkatalitesThe Skatalites

Ondanks het feit dat de wortels van de oorspronkelijke Skatalites onmiskenbaar op Jamaica liggen is er vandaag de dag meer sprake van ‘vreemdelingenlegioen’, want naast de eerder genoemde Jamaicaanse ritmesectie bestaat de huidige band uit de Franse slag- en leadgitarist Natty Frenchy, de uit Nigeria afkomstige saxofonist Azemobo “Zem” Audu en de Amerikanen Travis Antoine (trompet), Andrae Murchison (trombone) en Ken Stewart (keyboard). Opvallende afwezigen vanavond zijn tenorsaxofonist en man van het eerste uur Lester “Ska” Sterling en zangeres Doreen Shaffer.

Hoewel de rol van tenorsaxofonist Lester “Ska” Sterling vanavond verdienstelijk wordt waargenomen door Azemobo “Zem” Audu wordt zangeres Doreen Shaffer node gemist want in tegenstelling tot de beheersing op hun instrument blijken de bandleden, die om beurten de leadzang voor hun rekening nemen, bepaald geen zangers te zijn. Gelukkig wordt één en ander ruimschoots goed gemaakt door de muziek waarbij uiteraard een prominente rol is weggelegd voor de blazers die er om beurten vakkundig op los soleren.

The Skatalites

Met ska en daarmee zeker met The Skatalites passeren vanavond vele muziekstijlen de revue. Ska is in de jaren ’50 ontstaan uit een mengeling van Calypso, Afrikaanse ritmes en westerse muziek als rock ’n roll en boogie-woogie. En ska is de voorloper van de reggae. Maar naast genoemde stijlen hoort het publiek vanavond overduidelijk ook latin- en jazz-invloeden. The Skatalites weten dit als geen ander te verenigen tot een interessante muzikale en uiterst dansbare mix met een altijd opzwepend tempo als gemene deler.

The Skatalites

Na een uitgebreide introductie van de band volgen in de toegift onder meer nog Confusius en het swingende Garden Of Love. The Skatalites sluiten een boeiende set en een voor het publiek uiterst dansbaar avondje af met het heerlijke Desert Ska.

Tekst: Rick Warner || Photos: © Henk Beenen

Website The Skatalites

error: Content is protected !!