Singer-songwriter Magda Mendes wint Gouden Notekraker

Op deze maandagavond 17 september is poptempel Paradiso het podium voor de uitreiking van de Zilveren en Gouden Notekraker. De Nederlands-Portugese singer-songwriter Magda Mendes mag vanavond de fel begeerde Gouden Notekraker in ontvangst nemen. De Zilveren Notekraker, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent, gaat naar haar collega Nina June.

 

De Notekrakers zijn prijzen van uitvoerende artiesten en acteurs die daarmee hun waardering uitspreken voor collega-musici en-acteurs. De winnaars ontvangen hun prijs maandagavond in de uitpuilende Amsterdamse poptempel Paradiso. In dit poppodium vierde auteursrechtenorganisatie Sena, de organisator van de Notekraker-uitreiking, tegelijkertijd het 25-jarig jubileum.

Een toch wel prestigieuze prijs, vooral wanneer collega musici hier een actieve stem in hebben en ook de waardering tijdens het gala komen uiten via het alom bekende rode loper moment, al was deze toepasselijk goudkleurig met een zilveren randje.

Niet alleen musici maar ook alom gevierde artiesten, acteurs en gevestigde namen in de muziekindustrie vinden hun weg naar het gala en om uiteraard ook als toeschouwer te genieten van de avond. Een avond met een gevarieerde muzikale invulling en natuurlijk de befaamde after party.

Naast Magda Mendes en Nina June viel ook sessiemuzikant Michel van Schie in de prijzen. De bassist van de gelijknamige band won de Humble Heroes Award, uitgereikt door niemand minder dan Marco Borsato. Een prijs voor muzikanten die zelf niet in de schijnwerpers staan maar zich door de muziek onverdienstelijk maken. Michel van Schie heeft onder andere gewerkt met Anouk, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en Ilse de Lange.

De avond zelf wordt opgeluisterd door tal van optredens door bekende artiesten en alle aangesloten bij Sena. De opening van de avond, een golden oldie Venus van Shocking Blue wordt verzorgd door Sue the Night en Celine Cairo. Leo Blokhuis is de host van de avond en de uitreiking van de Zilveren Notekraker wordt door Jacqueline Govaert uitgereikt aan Nina June.

 

Daaropvolgend een eerbetoon aan de onlangs overleden ‘beste zanger die (bijna) niemand kende’: Rick DeVito, vertolkt door het verrassende duo Thomas Berge en Lucas Hamming.

Carel Kraayenhof , de bekende bandonenist die in één klap de bandoneon tot nationale faam verhief toen hij hierop tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk van de inmiddels Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima, Adios Nonino speelde en zodoende de koningin tot tranen bewoog, maakte ook zijn opwachting bijgestaan door pianist Juan Pablo DoBal. Opmerkelijk is te noemen dat tijdens dit optreden duidelijk te merken is dat ook onder collega-artiesten de ‘Dutch Disease’ zijn intreden heeft gedaan. Een jammerlijk feit en getuigt van weinig respect naar de artiest toe.

De Gouden Notekraker wordt zoals eerder vermeld gewonnen door de Nederlands-Portugese Magda Mendes en zij laat hiermee bekende genomineerden muzikanten zoals Waylon, Spinvin, De Jeugd van Tegenwoordig, Di-Rect, Ronnie Flex en Andre Hazes jr. achter zich. De prijs wordt overhandigd door de altijd mooie en imponerende Ellen ten Damme.

 

Het illustere duo Monique en Suzanne Klemann, de sprankelende zussen bekend van de band Lois Lane, verzorgen een spetterend optreden met de Michel van Schie Superband met het alom bekende nummer Tonight. Saillant detail is dat de dames in allerijl werden opgetrommeld om dit optreden te verzorgen nadat George Baker door ziekte verstek had moeten laten gaan.

Niet de gehele band maar twee bandleden van Racoon, Bart van der Weide en Dennis Huige maken acte de présénce en brengen hun grote hit Love you more semi-akoestisch ten gehore.

Een korte pauze wordt ingelast om het podium te voorzien van een kleine ombouw en waar de seated places in de zaal worden verwijderd om het aankomende mini-concert en zoals muziek beleeft hoort te worden staand en dansend te kunnen aanschouwen. De Nederlandse popmuzikant, schrijver en producer Alain Clark trakteert het publiek op twee nummers waaronder het nummer Father and Friend wat wordt bijgestaan door de Michel van Schie superband, de Jayhorns en zijn vader Dane Clark.

 

We zeggen LIEV Promotions, Paradiso en SENA gedag en is het voor ons de hoogste tijd om huiswaarts te keren en zullen de ‘NoteKrakers’ zonder onze aanwezigheid de after party nog tot in de vroege uurtjes voortzetten

Website SENA  || Website  De Gouden Notekraker

Tekst: Gerdy Driessen || Foto’s: Rijno Boon

 

 

error: Content is protected !!