Legendarische bluesgitarist is helemaal terug

Met het optreden van de Amerikaanse gitaarvirtuoos Walter Trout zien de fans in een goedgevulde grote zaal van poppodium Doornroosje vanavond een legendarische en naar eigen zeggen herboren blues(rock) gitarist aan het werk. Ook dit concert maakt deel uit van zijn omvangrijke ‘ALIVE World Tour’, een allesomvattende en in blokletters gebeitelde titel waarmee hij aangeeft dat hij nog steeds ‘alive & kicking’ is en terug is op de plek waar hij zich het liefst bevindt; live op het podium.

Aan het begin van de set laat Walter Trout met zijn lyrische gitaarspel horen dat hij nog steeds met recht tot de allerbeste bluesgitaristen ter wereld gerekend mag worden. Zo haalt hij als vanouds uit in het krachtige Life In The Jungle, titelnummer van het gelijknamige album uit 1991, en gaat hij subtiel te werk in de meeslepende ballade Say Goodbye To The Blues, op het eveneens uit 1991 daterende album ‘Prisoner Of A Dream’ is dit nummer nog opgedragen aan Stevie Ray Vaughan maar vanavond eveneens aan BB King.


Walter Trout weet zich vanavond vakkundig bijgestaan door Johnny Griparic op bas, drummer Michael Leasure en toetsenist Sammy Avila. Maar tot zichtbaar genoegen van Trout zelf verschijnt zo nu en dan ook zijn zoon en eveneens geweldig gitarist Jon Trout op het podium om samen met zijn vader te duelleren. Zeker op die momenten zie je Walter Trout met volle teugen genieten en uitstralen weer helemaal terug te zijn. En dat hadden velen medio 2014 nooit meer voor mogelijk gehouden.

 
De glorieuze come-back van Walter Trout op de grote internationale podia mag in vele opzichten een klein wonder genoemd worden. In 2014 zijn de voortekenen immers onheilspellend als doktoren vaststellen dat zijn leven alleen gered kan worden door een ingrijpende levertransplantatie. Op dat moment gaat niemand er vanuit, ook Trout zelf niet, dat hij ooit nog op het podium zal staan. Maar gelukkig dient zich na maanden wachten en net op tijd een donor aan en weet Trout het gevecht met de dood uiteindelijk te overwinnen.

Tot verrassing van velen staat een uiterst dankbare Walter Trout op 15 juni 2015 voor het eerst weer op het podium met een emotioneel optreden in de Royal Albert Hall in Londen. Op 23 oktober van dat jaar verschijnt ook een nieuw studio-album met de toepasselijke titelBattle Scars waarop hij openlijk reflecteert op zijn intense strijd met de dood en zijn uiteindelijke herstel. En in november neemt een zichtbaar geëmotioneerde Trout in Club Ziggo (Amsterdam) de prestigieuze internationale Sena European Guitar Award in ontvangst.

 

Als Trout het publiek laat weten hoe hij in 2014 vanuit zijn ziekenhuisbed de dood letterlijk in de ogen keek en zelfs niet meer in staat was om te bewegen of te praten volgen een aantal nummers van het daarop gebaseerde album ‘Battle Scars’ waaronder Almost GoneHaunted By The Night en Please Take Me Home. Als ik Trout kort na het verschijnen van dit album in 2015 uitvoerig spreek geeft hij in dit eerder in ons magazine gepubliceerde interview overigens aan dat het aan zijn vrouw Marie opgedragen Please Take Me Home voor hem het meest dierbare nummer op het album is.

 
Als drummer Michael Leasure vervolgens in een heerlijke solo zijn kunsten als drummer ten toon mag spreiden verschijnen daarna zoon Jon Trout en even later ook tourmanager Andrew Elt op het podium waarbij laatstgenoemde even laat horen over een zeer verdienstelijk (hard)rockstem te beschikken. Tot groot enthousiasme van de fans volgt in de toegift nog The Love That We Once Knew waarop het publiek massaal ‘no no no no’ meezingt.


Daarop neemt een zichtbaar dankbare
Walter Trout een terecht ovationeel applaus in ontvangst en valt voor de vanavond aanwezige fans maar één conclusie te trekken: Walter Trout is Back! Binnenkort doet hij ons land nogmaals aan want op zondag 4 juni geeft hij een concert in het Alkmaarse poppodium Victorie en op 5 juni is hij de afsluitende act op festival Ribs & Blues in Raalte.

Tekst: Rick Warner || Photos: ©  Rijno Boon Photography

Website Walter Trout

error: Content is protected !!