Spannende en zweterige country – blues van broertjes Dickinson

North Mississippi AllstarsZoals de titel deels al doet vermoeden heeft World Boogie Is Coming van de North Mississippi Allstars iets onheilspellends in zich. In de meest positieve zin wel te verstaan want het laatste album van de broertjes Dickinson is een geniale – bij vlagen obscure – maar bovenal spannende plaat die van begin tot eind blijft boeien. Met broeierige southern blues als gemene deler.

World Boogie Is Coming ademt niet alleen een broeierige sfeer en een bepaalde suspence uit. Op de een of andere manier roept het ook associaties op aan het geketend werken aan de verfoeide chain gang of de donkere tijden van de slavernij in het zweterige zuiden van de Verenigde Staten. Met dien verstande dat gitarist Luther Dickinson met een zelfde muzikale verbetenheid aan zijn snaren plukt als de slaven destijds aan het katoen.

Led Zeppelin 

Het album opent instrumentaal met gitaar en een lyrische mondharmonica, bespeeld door niemand minder dan Robert Plant (Led Zeppelin). Dit onderschrijft en visualiseert meteen bovenstaande beweringen. Bij het nummer Goat Meat doemt onmiskenbaar de naam van bluesbreaker John Mayall op. Overigens bevat het album wel meer nummers waarbij je als luisteraar terug denkt aan oude blueshelden als Muddy Waters, Robert Johnson, Sonny Boy Williamson en Leadbelly.

De ontegenzeggelijke blues-invloeden zijn geenszins verwonderlijk. De broertjes Dickinson zijn zoons van Memphis blueslegende Jim Dickinson. Gevolg dus van de bekende ‘paplepel’. Als na een kort intro – met de veelzeggende titel Get The Snakes Out of The Woods – het nummer Snake Drive volgt ben ik allang verkocht. En weet ik dat ik hier te maken heb met een avontuurlijk en intens album van een stel gasten die muziek door de aderen hebben stromen. 

Het prachtige Meet Me In The City – met een smakelijke groove en hemelse vrouwelijke backing vocals – doet daar nog een lekker schepje bovenop. Dit album verveelt geen moment en blijft – mede door de inventieve mix van country, blues en rock & roll – immer spannend. Naast Captain Beefheart, Nick Cave, Black Keys en zelfs Bo Diddly dwalen de gedachten bij een aantal nummers ook af naar Jimi Hendrix, The White Stripes en Iggy Pop & The Stooges, zoals in Rollin ’N Tumblin en Shimmy.

Black Crowes 

De kwaliteiten van gitarist Luther Dickinson – die eerder deel uit maakte van The Black Crowes – moge genoegzaam bekend zijn. Maar voor wie daar nog aan twijfelt of geen weet van heeft moet maar eens luisteren naar het geweldige Goin’ To Brownseville of I’m Leaving. En naar het 10 minuten durende Jumper On the Line

North Mississippi Allstars werd al in 1996 geformeerd door de broertjes Luther (gitaar en vocals) en Cody (drums en vocals) Dickinson. Het door the brothers zelf geproduceerde World Boogie Is Coming is alweer het 7e studio-album en is opgenomen in de eigen Zebra Ranch Studios in Coldwater, Mississippi. Aan dit album hebben veel collega-artiesten een bijdrage geleverd. Naast Robert Plant werkte onder meer ook Lightnin’ Malcolm, Alvin Youngblood, Sharde Thomas en de broertjes Duwayne en Garry Burnside mee.

Met World Boogie Is Coming hebben de North Mississippi Allstars een dijk van een plaat afgeleverd. Het lijkt mij dan ook fantastisch deze band live aan het werk te zien. Het is dan ook prijzenswaardig dat het Podium Roepaen gelukt is deze heren in huis te halen. Op zaterdag 19 oktober staan de North Mississippi Allstars op de planken van deze bijzondere concertlocatie. Ik ben wel reuze benieuwd met wat voor gezelschap de broertjes Dickinson aan zullen treden. In welke hoedanigheid dan ook, is dit absoluut een concert om niet te missen.


‘World Boogie Is Coming’
van de North Mississippi Allstars in aangeschaft bij de Waaghals, dé platenspeciaalzaak van Nijmegen en Arnhem.

North Mississippi Allstars in Podium Roepaen

Website North Mississippi Allstars

error: Content is protected !!