Voor een redelijk gevuld Ekko in Utrecht – en met de groep Daisy Bell in het voorprogramma – bewijst de Belgische band Amatorski dat het de amateurstatus inmiddels ver achter zich heeft gelaten. Op hun eigen introverte wijze presenteerde het trio haar tweede, meest recente album: From Clay to Figures. Muzikaal kleien voor gevorderden….
Omdat bassiste Hilke Ros de band recent heeft verlaten om solo verder te gaan, bestaat Amatorski sinds kort uit drie personen. Spil van de band is Inne Eysermans (zang, toetsen). Op het kleine podium van Ekko wordt zij bijgestaan door Sebastiaan Van Den Branden (gitaar, zang en toetsen) en Christophe Claeys (drums). Maar voordat Amatorski haar optreden begint, ligt er voor de groep Daisy Bell de uitdaging het publiek te overtuigen met hun soundscapes rond gedichten van William Blake, een Engelse dichter en graficus die leefde van 1757 tot 1827.
Vanwaar deze inspiratiebron? Richard van Kruysdijk – samen met Dyane Donck en Evelien van den Broek de groep Daisy Bell vormend – vertelt dat het idee om deze gedichten als inspiratiebron te nemen afkomstig was van Dyane. “De gedichten van Blake hebben iets tijdloos en zijn door de thematiek die wordt aangestipt ook nu nog actueel. Denk aan ongelijkheid en sociale misstanden. Daarnaast hebben zij een ritme dat zich prima leent om op muziek gezet te worden”.
Op de vraag hoe zo’n proces in zijn werk gaat, antwoordt Richard dat Dyane en Evelien meestal een eerste opzet in akkoorden maken, waarna alles in gezamenlijk overleg door de (electronische) mangel gaat. “Afbreken en een song als het ware helemaal opnieuw opbouwen. Soms blijft daarbij de oorspronkelijke lijn van het gedicht in stand, maar het gebeurt ook dat we enkelbepaalde fragmenten gebruiken. De teksten zelf worden tijdens ons optreden geprojecteerd op de achtergrond.”
Voor een Ekko dat langzaam wat voller loopt, komen de projecties door de kleine ruimte en het volle podium niet echt uit de verf. Maar ook zonder dat weet Daisy Bell te overtuigen met een sterke en vooral gevarieerde set. Een set met zowel a-capella gezongen fragmenten als nummers waarin een beukende drums of een lieflijke concertina de hoofdrol vervult. Van klein en lieflijk naar rauw, meeslepend en confronterend. Nieuwsgierig kijken we uit naar de begin 2015 te verschijnen cd.
Amatorski
Als de drie leden van Amatorski het podium opklimmen is Ekko inmiddels aardig volgelopen, maar zeker niet uitverkocht. Al bij de eerste nummers van de set blijkt dat de compacte, soms naar triphop neigende muziek van Amatorski’s eerste album TBC plaats heeft gemaakt voor een wat rustiger en meer introvert geluid. Denk aan de muziek van bijvoorbeeld het Deense Efterklang.
Voorzichtig opgebouwde songs, vaak beginnend met keybordklanken van Inne Eysermans of soms een gitaarintro van Sebastiaan Van den Branden, die vervolgens verder worden ingekleurd. Songs die weliswaar aanvoelen als een warm bad, maar slechts sporadisch op een goede manier dreigen te ontsporen in een heftige climax of een spannende wending. Misschien iets te braaf, iets te voorzichtig, iets te beheerst?
Hoogtepunten van Amatorski’s optreden in Utrecht zijn het sfeervolle Wildbirds en Warszawa en de drie nummers waarmee de reguliere set wordt afgesloten: Come Home, Hudson en Peaceful. Daarna komt de groep nog één keer terug voor een vroege (instrumentale) kerstwens en het wat meer experimentele She Became A Ballerina. Tevreden danst het publiek de Utrechtse nacht in…..
Tekst en foto’s: Herman Sixma Website Amatorski