Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter naar Nederland
In mei komt de Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter Lance Canales naar ons land voor optredens op festival Moulin Blues in Ospel, Cultureel Café De Amer, muziekcafé Trianon in Nijmegen en Het Huis Verloren in Hoorn. De muziek van de uit Californië afkomstige Canales is te typeren als authentieke roots, rauwe blues en folk waarbij met name het karakteristieke en raspende stemgeluid van Canalas opvalt. In 2015 bracht hij met ‘The Blessing And The Curse’ nog een bijzonder fraai en spannend album uit op Music Road Records, het in Austin, Texas gevestigde label van Jimmy LaFave.
Met een optreden op het Woody Guthrie Folf Fest wist Lance Canales met een bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee de aandacht te trekken van de Amerikaanse singer-songwriter Jimmy LaFave die evenals Canales een groot bewonderaar is van Woody Guthrie en de onlangs terecht met de Nobelprijs voor de Literatuur bekroonde Bob Dylan.
The Blessing And The Curse mag met recht een bijzonder album genoemd worden. Ingegeven door het zware en donkere stemgeluid van Canales, dat bij vlagen doet denken aan Nick Cave en een jonge Tom Waits, de soms duistere teksten en het heerlijke (slige)gitaarwerk ademt dit album een zekere suspence. Naast Jimmy LaFave zijn op dit album bijdragen hoorbaar van Eliza Gilkyson, Ray Bonneville en Joel Rafael.
Death Got No Mercy
‘The Blessing And The Curse’ is een gevarieerd album met spanning als gemene deler. Naast bluesvolle songs als The Farmer, Pearl Handled Gun en Weary Feet Blues en het up-tempo California Or Bust bevat deze plaat ook een aantal sinistere tracks waaronder het zwaarmoedige Cold Dark Hole en het onheilspellende Death Got No Mercy met Jimmy LaFave op akoestische gitaar en prachtige vocalen van Eliza Gilkyson.
Deportee
Bijzonder nummer op het album is Canales’ uitvoering van Deportee (Plane Wreck At Los Gatos) naar een in 1948 door Woody Guthrie geschreven gedicht dat eerder door vele grote artiesten is vertolkt waaronder ook Jimmy LaFave. Maar wat Canales’ uitvoering bijzonder maakt is dat hij in zijn vertolking namen noemt van omgekomen Mexicanen die in berichtgeving naamloos werden weergegeven als Deportees (gedeporteerden).
Dit alles wekt dan ook zeker de nieuwsgierigheid om deze Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter live aan het werk te zien. Lance Canales is te bewonderen op festival Moulin Blues (Ospel, 5 mei), Café De Amer (Amer, 7 mei), Café Trianon (Nijmegen, 11 mei) en Het Verloren Huis in Hoorn (13 mei).
Tekst: Rick Warner