Emmen bedankt bewoners met driedaags festival
Dit jaar werd de gemeente Emmen uitgeroepen tot de culturele gemeente van Drenthe. Voor de stad alle reden dit te vieren met een driedaags muzikaal feest op diverse locatie waaronder ook het nieuwe Raadhuisplein. Tijdens Festival De Opening weten ruim 40.000 hun weg te vinden naar Emmen waar ze genieten van optredens van onder andere Jett Rebel, Di-rect, Caro Emerald, Ralph de Jongh, King of the World, Jan Akkerman, Dotan, BJ Hegen, Cigarbox Henri & The New American Farmers en Triple Trouble.
Met Festival De Opening bedankt Emmen haar bewoners voor hun begrip ten aanzien van de overlast tijdens de verbouwingen van het centrum, zoals onder meer een nieuw Marktplein, de Hondsrugtunnel, het Raadhuisplein, Wildlands en het nieuwe Atlas Theater.
Jett Rebel
Om het festival muzikaal af te trappen heeft Emmen niemand minder dan Jett Rebel weten te strikken. Dit inmiddels 25-jarige muzikale multi-talent behoeft uiteraard geen nadere introductie. ‘Party people?’ vraagt Jett Rebel aan zijn massaal toegestroomde fans. En even later: ‘Voelen jullie je lekker, hoe gaat het Emmen? Wat vinden jullie van Trump?’ Onlangs verscheen met ‘Don’t Die On Me Now’ zijn nieuwste album waarvan hij vanavond ook een aantal nummers speelt waaronder Blond Like You en Nothing Turns Me On Like A Rock ‘n Roll Song.
Daarna is het de beurt aan de Haagse rockformatie Di-rect die het publiek trakteert op diverse nummers van de op James Brown en de soulcovers van de band geïnspireerde EP ‘Fired Up’. Nummers die er bij het publiek goed ingaan, Emmen swingt met de armen omhoog en een woud van aanstekers verlicht het plein.
Gitarist Spike en zanger Marcel Veenendaal vinden het zelfs zo gezellig dat ze wel in zijn voor een potje apenkooien. Ze slaan zo hard op een grote drum dat zelfs de apen in de dierentuin dit opgemerkt moeten hebben. Di-rect sluit een sterke set af met de Louis Armstrong-klassieker What A Wonderful World waarbij Marcel Veenendaal het publiek dirigeert en aanspoort hartstochtelijk mee te zingen. Daarmee is voor alle aanwezigen op het plein, in ieder geval voor vanavond, inderdaad even sprake van een ‘geweldige wereld’.
De tweede avond staat in het teken van ‘Blues op de Savanne’ en is gesitueerd in het oude Noorderdierenpark waar verdeeld over vijf podia zowel bekende als beginnende bluesmuzikanten hun muziek ten gehore kunnen brengen. Zo is er tegenover het voormalige olifantenverblijf een optreden van Cigarbox Henri & The New American Farmers. En gezien het applaus kan het publiek het gitaarspel op de bijzondere ‘cigarbox’ wel waarderen. Overigens schonk hij nog niet zo lang geleden een zelfde gitaar aan het Cubymuseum in Grolloo.
Verderop bij het voormalige Savanne Restaurant speelt onder de naam Triple Trouble een jonge nieuwe band waarvan de gemiddelde leeftijd ongeveer 18 jaar is. De verschijning van de zanger/gitarist heeft qua kleding, haar en gitaar veel weg van Joe Bonamassa. Maar naast covers van Bonamassa speelt de band ook met verve nummers van Stevie Ray Vaughan. Met dit optreden bewijst Triple Trouble zeker een band met potentie te zijn. Op naar de eerste plaat!
In tegenstelling tot zondag loopt de Grote Kerk aan het marktplein snel vol voor het optreden van één van Neerlands grootste bluestalenten, Ralph de Jongh. Er staan zelfs tientallen mensen buiten te wachten om binnen te kunnen. Gelukkig verlaten zo nu en dan een aantal mensen het verhitte Godshuis en kunnen ze alsnog naar binnen.
Als Ralph de Jongh na een paar nummers onder het spelen zijn klompen aantrekt vliegen de houtsplinters in het rond en heeft de vloer van de kerk het zwaar te verduren. Zelf heeft hij hier in voorzien door als bescherming een tafelblad voor zijn stoel te leggen. Tot groot enthousiasme van het publiek speelt De Jongh in deze bijzondere setting een groot aantal nummers van zijn laatste studio-album ‘Sun Coming Up’.
Het wekt geen verbazing dat veel liefhebbers in de Grote Kerk blijven om daarna de Drentse blueslegende B.J. Hegen aan het werk te zien met zijn Blues Band. Hegen en zijn band zijn net teruggekeerd uit Hamburg waar zij zoveel succes hadden dat zij voor volgend jaar ook weer uitgenodigd zijn. Maar ook in een overvolle Grote Kerk van Emmen weet deze formatie het publiek met schijnbaar speels gemak te overtuigen.
King of the World
Het afsluitende optreden in de oude dierentuin is van King of the World met de CB Horns en special guest Jan Akkerman. In tegenstelling tot een eerder optreden tijdens de TT-pop lijken de heren in Emmen meer op elkaar ingespeeld en klinken de nummers beter. Ook nu krijgt het publiek nummers te horen van het nog te verschijnen album ‘Cincinnati’ waaronder Messing With My Mind, On My Way Back Home, Hurts So Bad en Better Luck Next Time.
Maar King of the World speelt ook nummers als Voodoo, Number one, Heart & Soul en de Eagles cover Life In The Fast Lane. Als ook Jan Akkerman vervolgens op het podium verschijnt horen we onder meer Beyond the Horizon, Do It, Evil Thing, Murder in The 1st Degree, Same Old Trouble en Little By Little. Het is mooi te zien dat de heren vanavond een groot spelplezier aan de dag leggen en er veel interactie is tussen Akkerman en gitarist Erwin Java.
Jan Akkerman is zelfs zo fanatiek dat zijn snaren op een gegeven moment knappen hetgeen hem er overigens niet van weerhoudt door te spelen. En gelukkig heeft hij nog zijn andere Gibson bij de hand. Dit geweldige concert, waar zoveel mensen op af zijn gekomen dat het eigenlijk te vol is, duurt bijna anderhalf uur, maar voor het publiek had dit optreden veel langer mogen duren. Gelukkig worden ze na afloop van de show in staat gesteld om met de band op de foto te gaan, een praatje te maken of een cd of lp aan te schaffen.
Op de zaterdagavond is het eerst de beurt aan de Amsterdamse singer-songwriter Dotan die bij het grote publiek met name bekend is van zijn megahit Home. Samen met zijn 8-koppige band weet Dotan het publiek van begin tot eind te boeien met zijn opzwepende muziek waarbij de gitarist zijn solo’s subtiel weet te verweven met de over het nieuwe plein knallende drums en de samenzang opvallend goed klinkt, te (sample) goed als je het mij vraagt.
Als Dotan zich oprecht tot het publiek richt spreekt hij zijn dank uit voor het feit dat hij hier vier jaar geleden ook, als toen nog onbekende, mocht spelen tijdens de Popronde in Emmen. Tijdens het afsluitende en met luid gejuich ontvangen Home klimt hij zelfs over de hekken om het publiek persoonlijk te bedanken. Maar vanavond wordt eigenlijk alles wat de zanger zegt met gejuich onthaald. “Ik ga weer een nieuw album maken”, deelt hij tot slot mee. “Emmen bedankt!” Om na afloop ruimschoots de tijd te nemen om met de fans op de foto te gaan.
Afsluiter van Festival de Opening is Caro Emerald, de Nederlandse zangeres die al aardig wat hits op haar naam heeft staan die vanavond uiteraard ook ten gehore gebracht worden. Zo hoort het publiek onder meer Back It Up, That Man, Quicksand, de Meghan Trainor cover All About That Bass en A Night Like This dat eindigt met een prachtig a capella koortje met alle bandleden.
“Emmen, dit is jullie laatste kans om ons deze avond nooit te laten vergeten”, roept Caro Emerald vanavond meermaals naar het publiek waarop de grote massa uitzinnig meezingt op de bekende hits. Helaas komt de show na een uur ten einde en keert het publiek men met een goed gevoel huiswaarts. Voor dit optreden geldt zeker: ‘Caro Emerald kwam, zag en overwon’. En wel met een band die de kneepjes van het vak dondersgoed verstaat.
Met alleen al op het plein verdeeld over drie dagen zo’n 40.000 mensen (het publiek bij ‘Blues in de Savanne’ niet meegerekend) kan Festival De Opening terugkijken op een uiterst succesvol evenement. Of het festival daarmee volgend jaar in de reprise gaat is nu nog niet duidelijk, maar misschien wel wenselijk.
Tekst & Foto’s: © Henry Knegt