Festival Gluren bij de Buren

Kiezen uit 261 optredens op 87 locaties

Het vloerkleed als podium, de bank en wat keukenstoelen als tribune. Welkom bij de derde editie van Gluren bij de Buren in Haarlem met 261 optredens op 87 locaties. Drie optredens van maximaal 30 minuten in woonkamers en af en toe een bedrijfsruimte. Van jazzy singer-songwriters tot experimentele dreampop, van poppenspelers tot luitmuziek uit de Gouden Eeuw. Een laagdrempelig huiskamerfestival dat draait op vrijwilligers en waar jong en oud kunnen genieten van een breed scala aan culturele activiteiten. LiveStreamMagazine laat zich verrassen.

Het is even puzzelen om een attractieve route te vinden langs een aantal van de 87 locaties. Hoewel het volgens de organisatoren mogelijk moet zijn om op zondag 19 februari tussen 13.00 en 18.00 uur zeven verschillende acts aan het werk te zien, kiezen wij voor een wat meer relaxte aanpak. Geen sprookjes over prinsessen, goochelaars of toneelfragmenten, maar een route waarin de popmuziek in een aantal varianten centraal staat. En geen zeven maar ‘slechts’ vier optredens, zodat er ook nog wat ruimte is om af en toe even na te praten met zowel de artiesten als de gastheren en -vrouwen. Een route die begint aan de rand van Haarlem. 

Toepasselijker kan bijna niet. Een band met de naam Brother Flower die optreedt in de palmenkas van de Stadskwekerij van Haarlem. Voordeel: een podium met een groene uitstraling dat qua omvang ruimschoots het woonkamerniveau ontstijgt. Nadeel: de bijna tropische temperaturen die een fel contrast vormen met het herfstachtige weer buiten.

Dus jassen uit en genieten van een half uur prettig in het gehoor liggende folksongs in americana stijl. Deels eigen nummers (o.a. Parkview Street) die we waarschijnlijk wel terug gaan vinden op het album waaraan wordt gewerkt. Deels covers van bijvoorbeeld James Taylor (Fire And Rain), Bob Dylan (Tomorrow Is A Long Time) en Neil & Tim Finn van Crowded House (Four Seasons In One Day).’

Guardian Angels

Vanaf de stadskwekerij is het een paar honderd meter fietsen naar de Molijnstraat 22, waar de Guardian Angels al hun apparatuur hebben verplaatst van de oefenruimte boven naar de woonkamer beneden. Inderdaad, een vloerkleed als podium met daarop een wirwar van snoeren. Marcel Anderssen (bas) op een krukje links, Wladimir Duijndam (gitaar, synthesizer) rechts, Frank van Huizen (drums) middenachter en Edward O”Sullivan (zang, synthesizer) middenvoor.

‘Dreampop met een bite’, noemen ze het zelf. En zo klinkt het ook. Breed uitgesponnen sferische nummers met vaak een hoofdrol voor de gitaar van Wladimir Duijndam. De gordijnen zijn dicht en dat past eigenlijk prima bij deze muziek. Een bandje om in de gaten te houden. 

First Of August

Het aardige van zo’n huiskamerfestival is niet alleen de verscheidenheid aan optredens, maar vooral ook het enthousiasme waarmee iedereen zijn of haar ding doet. Neem First of August. Nu eens een duo met Gienie van Dril (zang) en David van Eijndthoven (gitaar, zang), dan weer een trio als Robin Delpeut (zang, gitaar) zich bij het tweetal voegt. En ja, Robin doet ook nog twee nummers in zijn eentje.

Ook First Of August komt met een mix van eigen nummers en covers, geserveerd vanuit de keuken van Gienie aan een publiek van tussen de 10 en 15 mensen per optreden. Ontwapenend leuk. En de naam? “Gienie en ik ontmoetten elkaar op 1 augustus en precies een jaar later hadden we op diezelfde datum onze eerste echte date”, vertelt Van Eijndthoven. “Dus toen we een maand of vier geleden op zoek waren naar een naam, waren we er snel uit.”

Van de Glasblazerstraat naar het appartement van Fieteke en Henk Griep aan de Disselkade is slechts twee minuten fietsen. Gelukkig maar, want het loopt behoorlijk vol bij het laatste optreden van Amhrán. Niet alleen voor het prachtige uitzicht op zowel de molen De Adriaan als de binnenstad en Binnen Spaarne, maar vooral voor de sfeervolle folkmuziek van het vierkoppige gezelschap in de hoek van de kamer.

Denk aan meerstemmige zang en instrumenten als gitaar, viool, bouzouki en bodhrán. Denk aan reisverhalen, een murder ballad, vakbonds- en mijnwerkersliedjes. “Keep your hand upon your wages and your eye upon your scale”. Zittend op de grond of staand in de keuken neuriën de meer dan 50 bezoekers zachtjes mee.

Tekst & Foto’s: Herman Sixma

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine