Gripka en band spelen op indringende wijze complete album
Zich voor een langere periode afzonderen van alle hedendaagse luxe en gemakken. Of zich terug trekken in de ongerepte natuur of afgelegen wildernis om inspiratie op te doen is voor singer-songwriters welhaast verworden tot een cliché. Maar in het geval van Israel Nash Gripka heb ik daar geen enkele moeite mee. Aangezien dit geleid heeft tot een fabelachtig nieuw album. Vanavond staat Gripka met band op het podium van Luxor Live waar hij het publiek op indringende wijze deelgenoot maakt van zijn Rain Plans.
Dit concert is tot stand gekomen in samenwerking met platenzaak Kroese in Arnhem. Eerder op de dag geeft Gripka daar al een intiem akoestisch optreden. Maar vanavond staat hij met een voltallige band op het podium. En wat voor band. Gripka wordt begeleid door een sterke en goed op elkaar ingespeelde band waarin eigenlijk geen zwakke schakel te ontdekken valt. Opvallend is de subtiele bijdrage van de slide-guitar die de muziek een sferisch karakter meegeeft. Ook de strakke en energieke drummer valt op. En er is een hoofdrol weggelegd voor de lead-gitarist.
Neil Young
Opmerkelijk aspect is het feit dat alle nummers van het nieuwe album Israel Nash’s Rain Plans vanavond gespeeld worden in de op plaat opgenomen volgorde. In die zin is het alsof je het album zojuist hebt opgezet. Achter de band hangt een groot doek met daarop het bijna psychedelische tafereel die ook de albumhoes siert. De americana van Gripka in combinatie met zijn geweldige stem en sterk verhalende teksten is van een ongekende schoonheid. Voorganger Barn Doors And Concrete Floors werd al met lovende kritieken overladen maar met Rain Plans doet hij dit nog eens dunnetjes over.
Gripka opent met het prachtige Woman At The Well gevolgd door het al even mooie Through The Door. Gedurende de set rijgt Gripka de juweeltjes aaneen waarmee hij de volle aandacht van het publiek weet vast te houden. De muziek roept hier en daar herinneringen op aan Neil Young maar zo nu en dan – zeker bij de fraaie harmony-zang in nummers als Rain Plans, Myer Canyon en Iron Of The Mountain – ook aan Pink Floyd. Tot de verdere hoogtepunten behoren zeker ook Just Like Water en het sterke Rexanimarum.
Verreweg de meeste nummers gaan gepaard met de betoverende klanken van de slide-guitar en worden stuk voor stuk gedragen door de fraaie meerstemmige zangpartijen en het prachtige en lyrische stemgeluid van Gripka. Voor wat betreft Rain Plans eindigt het bij het nummer Rexanimarum. Maar gelukkig brengt Gripka daarna nog een aantal nummers van Barn Doors And Concrete Floors ten gehore waaronder Goodbye Ghost, het Stones-achtige Louisiana en Fools Gold. In de toegift komt – tot groot enthousiasme van het publiek – ook nog het wonderschone Baltimore voorbij. Waarmee een einde komt aan een memorabele muzikale belevenis.