Amerikaanse singer-songwriter op 61-jarige leeftijd overleden
Afgelopen zondag is de Amerikaanse singer-songwriter en producer Jimmy LaFave overleden in zijn woonplaats Austin, Texas. LaFave was al enige tijd ziek en overleed omringd door familie en vrienden op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame en uiterst agressieve vorm van sarcoom kanker.
Jimmy LaFave’s overlijden komt daags na een benefiet-concert ter ere van zijn leven en muziek in het Paramount Theatre in Austin, Texas. Tijdens deze ontroerende en gedenkwaardige avond was LaFave zelf nog aanwezig en nam een keur aan artiesten tot tranen toe geroerd afscheid van hun dierbare vriend en collega. Met de dood van Jimmy LaFave verliest de roots- en americana wereld niet alleen een veelzijdig en invloedrijk artiest maar ook één van de meest emotievolle vocalisten.
Jimmy LaFave groeide op in Wills Point (Texas) een universiteitsstad met een uitgebreide muziekscene op een steenworp afstand van Tulsa, de bekende muzikale stad waar artiesten als Woody Guthrie, Chet Baker en J.J.Cale hun wortels hadden. Voor LaFave vormde dit een geschikte voedingsbodem om zich als singer-songwriter te ontwikkelen. In 1979 brengt hij met ‘Down Under’ zijn eerste onafhankelijk opgenomen plaat uit. Later verhuisd hij naar Austin op zoek naar een groter publiek en een platencontract.
Na het 1981 op Snowbound Records uitgebrachte ‘Broken Line’ volgt in 1988 het in eigen beheer opgenomen ‘Highway Angels … Full Moon Rain’. In 1992 brengt hij het veelgeprezen ‘Austin Skyline’ uit en daarna volgen nog een aantal wonderschone platen waaronder ‘Buffalo Returns to the Plains’ (1995), ‘Road Novel’ (1997), ‘Texoma’ (2001) ‘Blue Nightfall’ (2005), ‘Cimarron Manifesto’ (2007) en het verrassende ‘Depending on the Distance’ (2012). Zijn laatste wapenfeit is ‘The Night Tribe’ uit 2015.
Music Road Records
Naast zijn eigen werk en indrukwekkende oeuvre was Jimmy LaFave ook een verdienstelijk producer en runde hij de laatste jaren met Music Road Records ook zijn eigen label waar onder meer Hal Ketchum, Kelvin Welch en Jonah Smith onderdak vonden. Maar LaFave bood met zijn label ook een platform aan jong of opkomend talent als Garreth LeBeau, Levi Parham en Lance Canales met wie hij in 2015 het spannende en alom lovend ontvangen album ‘The Death And The Curse’ uitbracht.
Hoewel LaFave ruim een jaar geleden al geconfronteerd werd met de diagnose dat hij ongeneeslijk ziek was en wist dat hij niet lang meer te leven had koos hij er voor dit niet wereldkundig te maken en dit alleen te delen met zijn naaste familie en meest dierbare vrienden. Zo wisten veel fans tot voor kort niet dat hij terminaal ziek was, tot een Amerikaans magazine hier een paar maanden geleden tegen zijn uitdrukkelijke wens in toch melding van maakte.
Voor veel fans is zijn dood dan ook een schok. Zo konden ook de vele bewonderaars die eind vorig jaar nog één van zijn concerten in ons land bijwoonden niet bevroeden dat dit voor de laatste keer zou blijken te zijn. Ook wij niet als we op 19 oktober 2016 aanwezig zijn bij een prachtig optreden van Jimmy LaFave en band in het Arnhemse poppodium Luxor Live en wij hem na afloop backstage spraken.
Jimmy LaFave was met enige regelmaat in ons land te bewonderen. Zo zagen wij hem de afgelopen jaren onder meer aan het werk in Podium Roepaen in Ottersum, de Effenaar (Eindhoven), De Oosterpoort (Groningen) en Doornroosje in Nijmegen. In 2015 maakte Jimmy LaFave ook deel uit van de line-up van het roots en americana festival Ramblin’ Roots in het Utrechtse TivoliVredenburg.
Tekst: Rick Warner || Photos: Rijno Boon Photography
Interview Jimmy LaFave – Podium Roepaen (Ottersum, 2013)