(14-12-2018)Nijmegen Green Capital sluit jaar af met Navarone in Stevenskerk
European Green Capital, de titel welke Nijmegen een jaar lang mag dragen voor het werken aan vergroening en verduurzaming. Voor een ieder met een kloppend (groen) hart voor verduurzaming staat vanavond de magistrale Stevenskerk open voor de evenzo duurzame klanken van Navarone. De vijfhonderd kaarten die beschikbaar zijn gesteld waren ook vooral snel gevonden door een groot deel van de ‘duurzame’ Navarone fanbase.
Groene Vrijdag, wat overigens pas een paar dagen ervoor bekendheid krijgt op social media, weet toch de nodige bezoekers te trekken. Op weg naar de oudste stad van Nederland wordt mijn ‘groene vrijdag’ verstoord door een file-achtige aanloop van auto’s naar de binnenstad en word ik verwelkomd met verrijkende lichtstralen vanaf het centrum. Ik kan niet anders dan mijn ‘duurzaamheid’ even te parkeren en richting Stevenskerk te trekken.
De openstelling van de Stevenskerk – ook bedoeld voor de vrijwilligers – bleek toch al snel eigen gemaakt door de vaste fanbase van Navarone. Maar ruimte om te delen is er zeker wanneer aspirant fans mede worden geënthousiasmeerd door de vaste schare om gezamenlijk de muziektempel te betreden.
Mede door de late aankondiging zijn er nog enkele plaatsen vrij maar de kern van de Stevenskerk is meer dan gevuld. Het podium en de opstelling van de instrumentaria straalt rust en ingetogenheid uit en zo ook betreden de mannen van Navarone het podium waar Merijn toch nog even het kansel betreedt om te ‘beleven’. Overigens niet de eerste keer, de Stevenskerk en Navarone is toch wel een goed huwelijk gebleken in het verleden.
December, de opener van de avond, toepasselijk en doordacht ondanks de korte voorbereiding. De Stevenskerk laat zijn doordringende galm gelden en zet je gelijk in de juiste sfeer, zo ook het blikje bier die door de mannen geopend wordt en op het ritme even akoestisch mee galmt. Het ‘galmbier’ is geboren.
Ondanks de korte voorbereiding is er een uitgebalanceerde keuze van nummers gemaakt die passend is bij de magische setting van deze kerk. Devil’s Ferry is er één die past bij de ingetogenheid van de Stevenskerk en waarbij de akoestiek het nummer versterkt en enige aandrang naar ‘Dutch disease’ direct elimineert. Maar ook The Red Queen Effect past in de ‘gesmoorde’ vorm meer dan goed in deze set.
Ook nieuwe nummers zoals Fire en The Strong Survive komen meer dan goed uit de verf. Inmiddels al vier volwaardige albums verder beleven we deze reis met o.a. The Red Queen Effect (A Darker Shade of White), Free Together (Oscillation), Another Way (Salvo) en Wander (Vim and Vigor). Laatstgenoemde werd uiteraard aangemoedigd mee te zingen, “Niet voor het zingen de kerk uit”, aldus Roman, maar de akoestiek versterkt ook de zang imperfecties dus dat was even bijstellen voor het publiek.
Navarone blikt deze avond terug op de laatste 10 jaar, het is het laatste optreden van 2018 en ze laten ons gekscherend weten dat Vim and Vigor veelal verbasterd wordt tot Wim en Victor en dat ‘Oksjieleziejon’ nogal eens verkeerd wordt uitgesproken. Het optreden van vanavond, met een lach en een traan, wordt op deze Groene Vrijdag onderstreept met het meer dan toepasselijk Earth Song. Kippenvel en overdenking, hoe mooi kan het zijn.
Niet alleen de vaste fan-base maar ook bezoekers die Navarone van naam, of recentelijk van The Voice Of Holland kennen, rechten hun rug in een lengte die ze nog niet kenden. Een staande ovatie die meer dan verdiend is. De uiteindelijke traktatie van Days Of Yore maakt deze avond meer dan compleet en ik constateer heugelijk dat de vaste fan-base in omvang is toegenomen.
Foto’s en tekst : Rijno Boon
Website Navarone