Amerikaanse bluesgitarist komt met openhartig album
Op 23 oktober verschijnt met ‘Battle Scars’ het nieuwe studio-album van de Amerikaanse bluesgitarist Walter Trout. Daarmee lijkt de gitaarvirtuoos definitief terug te zijn na een kortstondige afwezigheid wegens ernstige gezondheidsproblemen. Medio 2014 ondergaat hij een ingrijpende en ‘alles of niets’ levertransplantatie waarop een intensieve herstelperiode volgt. Een jaar later is Trout met een wereldtournee alweer te bewonderen op de internationale podia en binnenkort komt hij met de release van zijn nieuwe album.
De terugkeer van Walter Trout mag gerust een klein wonder genoemd worden. Ik denk dat maar weinigen dit een dik jaar geleden voor mogelijk hadden gehouden. Alle voortekenen waren toen immers onheilspellend. In november 2013 geeft een dan al doodzieke en sterk vermagerde Trout in ons land nog een concert in Luxor Live Luxor Live in Arnhem waarbij het publiek schrikt van zijn fysieke gesteldheid en velen er vanuit gaan hem voor een laatste keer aan het werk te hebben gezien.
Maar tot verrassing en groot genoegen van vele fans kondigt Trout in februari van dit jaar zijn come-back aan. Op 15 juni, ruim een jaar na zijn levensreddende levertransplantatie, staat een naar eigen zeggen herboren en uiterst dankbare Walter Trout tijdens het prestigieuze Lead Belly Festival op het podium van de Royal Albert Hall in Londen. Daarna volgt een wereldtournee onder de toepasselijke noemer I’m Back En binnenkort verschijnt zijn nieuwe album met de eveneens veelzeggende titel; ‘Battle Scars’.
Levertransplantatie
Op het nieuwe album staan twaalf tracks waarin Trout openhartig verhaalt over zijn strijd op leven en dood en het lange wachten en uiteindelijk verkrijgen van de voor hem levensreddende levertransplantatie. ‘Battle Scars’ is dan ook met name een album over hoop en menselijke wilskracht. Naast de gevoelige en openhartige teksten laat Trout met hernieuwde energie horen nog altijd een virtuoos gitarist te zijn.
“Ik heb het gevoel herboren te zijn als muzikant en als mens
Ik ben dan ongelooflijk blij en dankbaar”
Op ‘Battle Scars’ weet Trout weer als vanouds uit te halen en speelt en zingt hij weer op de toppen van zijn kunnen. “Ik ben zeer verheugd over dit album, over mijn leven en over mijn muziek. Ik heb het gevoel herboren te zijn als songwriter, als zanger, gitarist en als mens. Ik heb een nieuwe kans gekregen het beste in mijzelf naar boven te halen als muzikant en mens. Ik ben dan ook ongelofelijk blij en dankbaar.”
Dit alles staat in schril contrast met begin 2014 toen Trout in het ziekenhuis lag en niet de kracht had te bewegen of te spreken, hij zijn eigen kinderen niet meer herkende en zijn lichaam steeds verder zag aftakelen. Maar op Memorial Day (26 mei) ondergaat hij uiteindelijk een levertransplantatie waarna een zwaar herstelproces volgt. “Eerst was ik absoluut niet in staat om ook maar één noot op mijn gitaar te spelen, maar toen ik begon aan te sterken kwam ook de muziek terug. Als ik nu de gitaar oppak geeft dit mij een bevrijdend, blij en ongelimiteerd gevoel. Ik heb het gevoel weer 17 te zijn.”
In eerste instantie richt Trout zich bij het schrijven van nummers op het positieve en de nieuw ontstane situatie maar naar eigen zeggen leverde dit alleen maar clichématig materiaal op en wilde hij meer diepgang in zijn songs leggen. Als zijn vrouw, tevens manager, uiteindelijk voorstelt te schrijven over de moeilijke ervaringen rond zijn ziekte vloeien de songs als vanzelf uit zijn pen. Te beginnen met het prachtige nummer Omaha over een man die opgejaagd wordt door de dood.
“Op de afdeling overleden mensen die ook wachtten op een transplantatie
En ik wist dat ik de volgende kon zijn”
“Ik lag eerst een maand in het UCLA en daarna vijf maanden op de lever-afdeling van het Nebraska Medical Center. Daar wachtte ik op de transplantatie en ben ik nadien ook hersteld van de operatie. Er waren dagen bij dat iemand op de afdeling overleed die net als ik wachtte op een transplantatie. En ik wist dat de kans groot was dat ik de volgende zou zijn. In zo’n geval hoorde ik families huilen die door de doktoren getroost moesten worden. Met Omaha wilde ik schetsen hoe dit klonk en aanvoelde.”
Almost Gone
Het openingsnummer Almost Gone is al even betekenisvol als Trout van meet af aan zijn kaarten op de tafel legt; ‘Now I get the feeling/Something’s going wrong/Can’t help but feelin’/I won’t last too long’. In deze track wordt dit onheilspellende gevoel fraai ondersteund door het weergaloze spel van Trout op mondharmonica en gitaar. “Almost Gone gaat over de kracht die ik kreeg van mijn vrouw Marie die mij aanspoorde door te gaan met vechten op momenten dat ik veel pijn had en op het randje van de dood balanceerde. Als ik in haar ogen keek gaf mij dit de kracht om door te gaan. Die ervaring hoor je terug in mijn spel op dit nummer.”
Een ander veelzeggend nummer is Gonna Live Again waarin Trout de akoestische gitaar bespeelt en de emotie in zijn stem hoorbaar is. “Hierin vraag ik aan God; waarom ik? Waarom heb ik het overleefd terwijl veel andere mensen tijdens het wachten kwamen te overlijden? Ik heb de kans gekregen het opnieuw te proberen. Om een betere man, echtgenoot en vader te zijn.”
Stevie Ray Vaughan
‘Battle Scars’ wordt uitgebracht op Provogue Records, onderdeel van de Mascot Label Group. In totaal bracht Trout zo’n 42 albums uit, de platen uit zijn tijd met historische bands als Canned Heat en John Mayall’s Bluesbreakers meegerekend. In 1989 formeert hij zijn eigen band en debuteert in die hoedanigheid met het sterke album ‘Life In the Jungle’, een plaat die hem al snel een sterrenstatus oplevert in Europa.
Later volgt onder meer nog het geweldige ‘Prisoner Of A Dream‘ (1991) met prachtige songs als The Love That We Once Knew, de Bob Dylan cover Girl From The North Country en het aan collega-gitarist Stevie Ray Vaughan opgedragen Say Goodbye To The Blues waarop Trout eens temeer en met verve laat horen een fabelachtig gitarist te zijn. Uiteindelijk weet hij met het self-titled album ‘Walter Trout‘ (1998) ook definitief naam te maken in de Amerikaanse blues-rock scene.
‘When the Blues Came Calling’
Rond zijn 25-jarig bestaan als solo-artiest kwam Provogue Records vlak voor zijn ziekte met de ‘Year of the Trout’. In dat kader verscheen het toen nieuwe album met de toepasselijke titiel ‘When the Blues Came Calling’. En met Rescued From Reality – The Life and Times of Walter Trout verscheen ook een officiële biografie. Om dit jubileum verder luister bij te zetten werd tevens een grote wereldtournee gepland. Maar vanwege zijn ziekte werd deze tour in zijn geheel gecancelled. “Helaas is deze tour niet door gegaan”, aldus Trout. “In plaats daarvan heb ik alles rondom de ‘Year of the Trout’ af moeten zeggen. Dit heb ik beschreven in het nummer My Ship Came In. Die boot heb ik gemist, net nu er zoveel moois gepland stond.”
Gelukkig werkt de inmiddels herstelde en uiterst dankbare Amerikaanse gitarist en zanger triomfantelijk naar zijn 50-jarige bestaan als artiest. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe album. En de inmiddels gestarte wereldtournee is in volle gang. “Voor alle mensen die hebben bijgedragen aan de onkosten voor mijn medische behandeling en 240.000 dollar hebben gegenereerd, voel ik een grote verantwoordelijkheid. Als ik voor die mensen speel wil ik ze iets teruggeven, namelijk het beste wat ik in me heb.”
Met zijn huidige I’m Back wereldtournee door de Verenigde Staten en Europa doet hij gelukkig ook ons land aan. Op 28 november staat Walter Trout op het podium van Carré in Amsterdam.