Energie en passie spatten van het podium
Energie en passie. De twee belangrijkste woorden die blijven hangen na een bezoek aan de nieuwe show van de Yamato Drummers, waarmee de groep tussen 5 april en 28 mei langs de Nederlandse theaters trekt. LSM was op 6 april aanwezig bij de voorstelling in Amsterdam en proefde die energie en passie, bij zowel de bezoekers als bij de drummers zelf. Naast vriendschap, enthousiasme en spelplezier.
Taiku-drummen, een stukje Japanse cultuur
Op de vraag waarom eigenlijk iedereen tenminste één keer de Yamato Drummers in actie zou moeten zien, is het antwoord van Gen Hidaka – één van de drijvende krachten achter de huidige Europese tournee van Japanse groep – kort en krachtig (zie interview LSM). “Via onze show en het taiko-drummen willen we de bezoekers graag kennis laten maken met dit bijzondere stukje Japanse cultuur. Maar het allerbelangrijkst is dat mensen de energie en passie die wij in onze voorstelling stoppen niet alleen zien maar ook voelen. Als men dat oppikt en een deel daarvan mee naar huis neemt, dan hebben wij ons doel bereikt. Dan is onze avond geslaagd.”
Het kwartje valt
We zijn onderweg van Amsterdam CS naar het splinternieuwe Theater Amsterdam. Niet met de auto, niet met de boot – het aan ’t IJ gelegen theater laat via zijn website weten dat dit laatste wel degelijk tot de mogelijkheden behoort – maar gewoon met bus 48. Voor ons zijn twee meisjes druk met elkaar in gesprek. Zonder woorden, in gebarentaal. We stappen uit bij dezelfde (eind)halte, we lopen dezelfde tweehonderd meter naar de ingang van het theater, we bezoeken dezelfde voorstelling. En pas na afloop, terugdenkend aan de woorden van Gen Hidaka, valt het kwartje.
Genieten zonder woorden
Natuurlijk, het geluid van de grote, ruim 500 kg zware Odaiko drum, is overweldigend. Maar zelfs al kun je deze ‘zware jongen’ niet horen, dan nog voel en zie je de energie die van het podium spat. En dus is het genieten voor iedereen. Ook zonder woorden. Voor het publiek, dat met enkel een handgebaar of knikje van het hoofd wordt uitgenodigd mee te klappen.
Voor de drummers zelf, die momenten van zware fysieke inspanning afwisselen met meer lichtvoetig amusement. Met twee kleine bekkens in je handen denkbeeldige vliegen (of misschien toch Japanse nachtegalen?) uit de lucht vangen. Een spelletje strandtennis, waarbij een onzichtbaar balletje heen-en-weer wordt geslagen. Een duel van twee trommelaars waarbij de een de ander probeert te overtreffen met steeds ingewikkelder wordende ritmes.
Twee voorstellingen op één dag
Energie en passie dus. En laat dit laatste nu toepasselijk genoeg ook de titel zijn van deze nieuwe voorstelling waarmee de Yamato Drummers op dit moment door ons land trekken. De première voor Nederland was in Amsterdam op 5 en 6 april. Dan een paar dagen even bijkomen, want twee voorstellingen op één dag zijn zelfs voor de getrainde lijven van de Yamato drummers en drumsters behoorlijk pittig. Om vervolgens op 11 april neer te strijken in de Deventer Schouwburg, gevolgd door Schouwburg De Lawei in Drachten twee dagen later.
Drumshow op topniveau
“Een geweldige avond”, vindt ook Christine Koster na afloop van het optreden in Amsterdam. Voor haar en haar partner René Norbart is het de tweede keer dat ze een voorstelling van de Yamato Drummers bezoeken en ondanks de herkenbare elementen (“ik heb nog even opgezocht of het wel een nieuwe show was, maar drummen lijkt natuurlijk al snel hetzelfde”) was het opnieuw genieten geblazen.
“Ongelooflijk knap wat deze drummers allemaal kunnen. Alles gaat gelijk en het mooie is dat de dames beslist niet onder doen voor de mannen. Het meest indrukwekkend? Waarschijnlijk toch het gedeelte waarbij de trommels in een rij op het podium staan en deze liggend worden bespeeld. Wat een krachtpatsers! Kortom, een drumshow op topniveau.”
Yamato Drummers doen alles zelf
Meer dan 30 shows in 56 dagen. Ruim 30 keer, met alle energie en passie die in je zit, een voorstelling van bijna twee uur spelen. In elke schouwburg eerst alles zelf opbouwen. En na afloop, als het publiek in de foyer geniet van een drankje of al onderweg is naar huis, alles zelf weer afbreken en opruimen. “Niks geen aparte crew van roadies of zo; de Yamato Drummers doen alles zelf”, vertelt Gen Hidaka.
En dat betekent in feite leven in een hechte commune, waarin men de hele dag samen optrekt. Samen opstaan, ontbijten, reizen, de vrachtwagen in- en uitladen en spelen. En op de dagen dat er geen voorstelling is? Trainen en oefenen, op uithoudingsvermogen en kracht.
De Yamato manier van leven
Maanden van huis, dagen waarin plaats is voor weinig anders dan taiku-drummen en alles wat bij deze ‘topsport’ komt kijken. Voor de Yamato Drummers een manier van leven. Voor de bezoekers van hun shows de mogelijkheid om zich bijna twee uur lang onder te dompelen in de wereld van het taiku-drummen. Een wereld die voor velen nieuw en overweldigend zal zijn. Een wereld vol energie, passie en spelplezier.
Tekst: Herman Sixma
Foto’s: Rijno Boon & Herman Sixma. || Website Yamato en NL Tour-agenda