Black Country Communion lanceert nieuw studio-album

De Brits-Amerikaanse rockband Black Country Communion mag gerust een supergroep genoemd worden. Met zanger/bassist Glenn Hughes (Deep Purple, Trapeze), drummer Jason Bonham (Led Zeppelin, Foreigner), Derek Sherinian (Dream Theater, Alice Cooper, Billy Idol) en bluesrock gitarist Joe Bonamassa heeft deze formatie immers een aantal grote muzikanten met een enorme staat van dienst in de gelederen. Het zal de fans dan ook deugd doen dat er binnenkort met ‘BCCIV’ – via Mascot Records – een vierde album verschijnt.

Black Country Communion is een explosieve combinatie van Amerikaanse en Britse rock-invloeden. En een bonafide supergroep met een simpele maar belangrijke boodschap: Classic Rock leeft nog steeds in de 21st eeuw en is in goede handen. ‘BCCIV’ is in december 2016 opgenomen in de Cave Studios in Los Angeles en in maart 2017 gemixed in de Cave Studios in Sydney. Naar verwachting zal deze plaat de fans van kwaliteitsrock zeker aanspreken en ook in de smaak vallen bij liefhebbers van uitgesproken zangers. Hughes heeft niet voor niets de titel ‘The Voice of Rock’.

Kevin Shirley

Evenals al het voorgaande werk is ‘BCCIV’ wederom geproduceerd door Kevin Shirley. Met werk voor onder meer Led Zeppelin, Iron Maiden, Aerosmith, Journey en The Black Crowes behoort hij tot de grootste producers in het rockgenre. Het was ook zijn idee om Glenn Hughes en Joe Bonamassa een band te laten vormen nadat hij ze in 2009 had zien ‘jammen’ in Los Angeles. Shirley wordt dan ook beschouwd als het vijfde onofficiële lid van de band.

Het debuutalbum van Black Country Communion – vernoemd naar de Britse industrie regio en geboorteplaats van Hughes en Bonham – verscheen in 2010 en verraste de (hard)rock wereld. Daarna verschenen met ‘Black Country Communion 2’ uit 2011 en ‘Afterglow’ (2013) nog twee studio-albums en met ‘Live Over Europe’ (2011) nog een moddervette live CD. Daarmee had de band zich stevig genesteld als een heuse top-act in het (hard)rock genre. In 2013 besloten ze tijdelijk uit elkaar te gaan om zich te focussen op hun solo carrières.

Joe Bonamassa

‘BCCIV’ is het eerste studio-album sinds ‘Afterglow’. Het initiatief voor de nieuwe plaat kwam van Joe Bonamassa. In 2016 besloot hij de rest van de band te benaderen en te vragen of ze zin hadden om de studio in te gaan en een vierde album te maken. “Ik vond gewoon dat het tijd was om een nieuwe plaat te maken met Black Country Communion. En toen ik Glenn, Derek en Jason benaderde, stemden ze allemaal direct in. De tijd was daar.”, aldus Bonamassa.

Het nieuws van een hereniging en een nieuwe plaat leidde bij de fans meteen tot groot enthousiasme. Bonamassa: “Toen in oktober 2016 het eerste nieuws over de hervorming bekend werd, ontplofte Facebook, Instagram en Twitter door de overweldigende reacties van alle fans. Het was wel duidelijk dat de fans niet kunnen wachten op een nieuwe plaat.”

Glenn Hughes

Alle songs op ‘BCCIV’ zijn van de hand van Glenn Hughes en Joe Bonamassa. Uitgezonderd van The Last Song For My Resting Place (Joe Bonamassa) schreef Hughes alle teksten. “We hadden ongeveer vier maanden om het album te schrijven en ik denk dat het resultaat voor zich spreekt”, aldus Hughes. “We wilden alle vier een plaat maken die de vorige drie zou overtreffen en waarbij we niet in herhaling zouden vallen. Er is een hoop gebeurd sinds we in 2013 ‘Afterglow’ opnamen, maar de nieuwe plaat klinkt gedurfd, harder, groter en heeft nog vettere riffs. Als je op zoek bent naar een rustige folkplaat, kan je deze beter overslaan.”

Black Country Communion – ‘BCCIV’
Mascot Records
Release date: 22 september 2017

01. Collide
02. Over My Head
03. The Last Song For My Resting Place
04. Sway
05. The Cove
06. The Crow
07. Wanderlust
08. Love Remains
09. Awake
10. When The Morning Comes

11. With You I Go*

*Bonus track on vinyl only

Website Black Country Communion

Joe BonamassaSEGA European Guitar Award 2017 by LiveStreamMagazine

Photo Joe Bonamassa: © Rijno Boon Photography

error: Content is protected !!