Joe Satriani ontvangt SENA European Guitar Award 2018

Ook dit jaar vormt een stijf uitverkocht Gebouw T in Bergen op Zoom weer het decor voor de uitreiking van de prestigieuze Sena European Guitar Award. Hiermee heeft de organisatie zich toch wel behoorlijk gevestigd in Bergen op Zoom en daarmee de stad op de kaart gezet voor de promotie van niet alleen dit evenement maar ook een ode aan de gitaarmuziek. Voorafgaand aan de uitreiking van de Guitar Award aan Joe Satriani heeft de stad ook een week lang het decor mogen zijn met diverse workshops, evenementen en promotie voor dit evenement. De organisatie laat zien de liefde en passie voor de muziek met iedereen te willen delen.

De keuze voor Joe Satriani blijkt ook dit jaar weer een terechte keuze gezien de opkomst en belangstelling van de gitaarfans. Joe Satriani behoort al decennia lang tot de wereldtop en greep als veertien jarige, na de dood van Jimi Hendrix, permanent de gitaar en liet deze niet meer los. In zijn snel ontwikkelde talent besloot Joe gitaarles te gaan geven om brood op de plank te brengen en deelde zijn gitaartechnieken met “leerlingen” zoals Kirk Hammett (Metallica), David Bryson (Counting Crows) en Steve Vai (Winnaar SENA Guitar Award 2016).

 

Joe Satriani bracht meerdere albums uit, maar de grote bekendheid bleef uit. Steve Vai, inmiddels al een grootheid, refereerde veelvuldig aan zijn leermeester als grote inspirator en zo ging ook het balletje voor Joe rollen. De in 1987 uitgebrachte tweede album, Surfing with the alien, bevestigde zijn naam als gitaargrootheid in de muziekindustrie. Zo ging Joe mee op wereldtournee met Mick Jagger en vulde de vacature in bij Deep Purple als leadgitarist. Toch besloot Joe Satriani verder te gaan met zijn soloprojecten en hoe… 

Naast het uitbrengen van eigen albums is Joe Satriani momenteel druk met de jaarlijks terugkerende G3 Tour-concerten, een wereldtournee waar hij nu in Nederland met John Petrucci (Dream Theater) en Uli Jon Roth (Scorpions) te zien is. 

SENA Guitar Award 2018

Als opvolger van Walter Trout (2015), Steve Vai (2016) en Joe Bonamassa (2017) is er ook het rode loper moment voor Joe Satriani en wordt hij begeleid door Burgemeester Frank Petter en organisator Jean Paul Heck naar het gitaar minnend publiek. Inmiddels een traditie, de onthulling van de vlag, is voor de wat introverte Joe Satriani ook deel van de ceremonie…. maar niet voordat de zo eigenzinnige zonnebril Joe compleet maakt.

 

Ode aan Joe Satriani

De avond wordt, voorafgaand aan een afsluitend optreden van Joe Satriani en band, ingevuld door een een keur aan grote muzikanten van Nederlandse bodem onder leiding van de huisband bestaande uit Leendert Haaksma, Michel van Schie, Hans Eijkenaar en Ronald Kool. Marcel Koenen, onder andere gitarist van Ayreon, trapt de avond weergaloos af en neemt het publiek direct mee in de sfeer die men voor ogen had.

Zoals ook vorig jaar is Anneke van Giersbergen ook nu één van de smaakmakers met haar aanstekelijke glimlach. Anneke, bekendheid gekregen met de metalband The Gathering, maar al vele projecten verder en nu vooral actief met haar nieuwe progressieve metalband VUUR.

Om dicht bij de SENA spirit te blijven is er meer dan terecht een podium gegeven aan Leif de Leeuw (SENA young talent guitar award 2009 en 2013) en Sem Jansen (multitalent en zanger/gitarist Leif de Leeuw band). Leif de Leeuw is inmiddels een gevestigde naam aan het worden met de Leif de Leeuw band waarbij Sem Jansen ook een hoofdrol speelt met niet te mistane vocalen en dito gitaar skills. 

  
In het voorwoord van Co de Kloet wordt het publiek gevraagd of de gitaarmuziek meer promotie verdiend, wat volmondig wordt toegejuicht, zo ook wordt hierin de lange termijn bewaakt door jong aankomend talent het podium te gunnen. Yoebe Hollestelle, afkomsig uit Bergen op Zoom is wat dat betreft ook een talentvol gitarist die we wellicht ook in de toekomst gaan terugzien.

Diversiteit alom op het podium van de SENA Guitar Awards, veel raakvlakken met de metal/rock scene zijn gerechtvaardigd, zo ook een meer dan passende invulling van de avond voor en door Andrew Elt. Als ex-frontman van Sleeze Beez wordt Andrew geïntroduceerd door Co de Kloet maar Andrew is meer dan dat! Roadmanager van Walter Trout, lead zanger van Physical Gaffiti (Led Zeppelin tribute) maar zeker ook bekend met zijn eigen band 7 MILES TO PITTSBURGH.

Nog meer aandacht aan de diversiteit in gitaarmuziek wordt vormgegeven door Edsart Udo de Haes. Een ommezwaai in de sfeer van de avond maar niet minder belangrijk om aan te tonen hoe breed gitaarmuziek is. Edsart is een begenadigd flamencogitarist werkzaam in Nederland, Spanje en daarbuiten en raakt de gevoelige “snaar” bij de bezoekers van vanavond. 

Vaste gast en ook voormalig winnaar van de SENA Guitar Awards is één van de Nederlandse gitaarlegendes Jan Akkerman, dit keer bijgestaan door zijn dochter Laurie waar de muziek met de paplepel is ingegeven. Passend voor de avond schittert Laurie niet alleen in de galajurk maar ook met haar vocalen.

Het moment van Joe Satriani

Het is zover, het is geen plicht maar een eer om deze prijs te mogen ontvangen en zo wordt het ook beleefd. Adrian ‘Adje’ Vandenberg betreedt het podium met de SENA trofee waar Joe een beetje onwennig, zonder gitaar, maar enthousiast klaar staat voor ontvangst. Uit naam van Jack Pisters en Jean Paul Heck wordt de trofee uitgereikt en blikken we terug op een imposante carrière met aansluitend de felicitaties van medewinnaars en vrienden via het alom bekende videoscherm.

 

Satriani & Band

Natuurlijk sluiten we af met een kort optreden van Joe Satriani & Band, daar kwam men tenslotte voor. Een eerbetoon aan Joe Satriani en de ultieme afsluiting van een prachtig, goed georganiseerde avond. Chapeau voor de organisatie, alle begeleiders en promoters om ons weer te mogen laten genieten van dit prachtige evenement en van een meester van de gitaar, Joe Satriani.

 

 

Tekst & Foto’s: Rijno Boon

Website SENA Guitar Awards

Speciale dank aan Karin Schenk || Liev Promotie en Productie,  Poppodium Gebouw T-Bergen op Zoom en de SENA organisatie

 

 

error: Content is protected !!